a

neděle 5. července 2015

METALOVÝ HATECLUB #3: OSTUDNÝ VIZUÁL SPARKU

Jelikož jsem ostrej metalista, který se v neděli věnuje skutečně ortodoxní chlapské zábavě, jako je třeba domácí úklid, nabídlo se mi během dnešního šůrování, jehož součástí je i zevrubná péče o sbírku mého hudebního čtiva (prach je prevít!), jedno hodně bolestivé srovnání. Byl to pohled fyzicky nepříjemný, v některých případech až ostudný. Jednalo se o přímou konfrontaci obálek největšího českého metalového magazínu Spark a britského praotce všech tvrdě rockových časáků s názvem Metal Hammer, který mimochodem už nějaký ten pátek pravidelně odebírám a stejný krok doporučuju každému, kdo žil v domnění, že to, co je nám servírováno tady, je jakýsi standard. Není. Ale zpátky k tématu: Co vám budu povídat, člověku bylo v tu chvíli dost ouzko.

Rozkládací megaobálka Metal Hammeru k nové desce Mastodon - impozantní práce

Nehodlám se tady nimrat v obsahové stránce Sparku. Samotným textům vlastně není příliš co vytýkat a patříte-li k jádru jeho odběratelů (ergo milujete Nightwish, Sabatony a každý rok jezdíte na Masters of Rock - já vím, uhodl jsem všechno), třeba se u jejich čtení i bavíte. Dramaturgicky zkrátka Spark na typus svého zákazníka funguje dokonale, a pokud mu takový přístup sypne i nějakou tu zlatku, není v podstatě důvod cokoliv měnit. Doteď je vše v pořádku.

Co však kritice uniknout rozhodně nemůže, je doslova otřesný vizuál, jímž je celá tato práce už dlouhá léta devastována.

Už vidím ty rozumbrady, jak u monitoru se zaťatou pěstičkou cedí mezi zuby něco ve stylu: "Umíš to snad líp, že pořád kritizuješ?" Nechme stranou fakt, že tenhle argument patří k absolutnímu vrcholu stupidity (nejen) internetových diskuzí. Já si totiž troufám tvrdit, že ačkoliv Photoshop ovládám na úrovni lehce pokročilejšího amatéra, v polovině případů bych se jal zhotovit působivější kreace, než ten nebetyčnej humus, s nímž na xichtu obvykle putuje do regálů Spark. Obálky Sparku jsou zkrátka strašlivě amatérské a vizuál uvnitř časopisu na tom není o moc líp - kde v Metal Hammeru dostává každý článek či téma svou vlastní patinu a esteticky ladnou tvář s krásnými grafickými prvky, tam Spark vše roubuje na jednu totožnou šablonu, která akorát střídá barvičky a fotku na pozadí. Metal Hammer přitom z Británie objednáte i s poštovným za zhruba 220 (!!!) Kč a obvykle k němu dostanete i několik plakátů, nálepky, CD a další potěšující maličkosti. Spark stojí necelou polovinu.

Grafika Sparku v tomto případě souzní s použitou fotografií - bohužel je od sebe dělí 30 let

Jsem tak trochu od fochu, a tudíž moc dobře vím, že průměrný grafik rozhodně nestojí tolik, aby jej měl magazín o velikosti Sparku (aktuální náklad 20.000 kusů) sebemenší problém ufinancovat - i kdyby si měl jenom kvůli té zpropadené obálce outsourcovat nějakého snaživého mladíka z Indie, který by mezi tím stihl ještě přepojovat americké vládě telefony, starat se o svých dvanáct dětí a sepisovat filozofické traktáty v sanskrtu. Kdepak, tohle je cílená snaha prachsprostě ušetřit, kde se dá, vytáhnout z lidí necelé kilo a pod rouškou jejich vlastní nevědomosti je s úsměvem na líci ojebat. Tohle já podporovat nehodlám. Co vy?

Proč je nenávidím?
- Protože víc vás v obchoďáku upoutá i obálka časáků o pletení
Dá se s tím něco dělat?
- Peníze, chechtáky, škvára, love... ale to by musel někdo chtít.

Žádné komentáře:

Okomentovat