a

pondělí 28. září 2015

METALOVÝ HATECLUB #10: PROČ SAKRA SYSTEM OF A DOWN NENAHRAJÍ NOVOU DESKU?

Hele, nebudu si tady hrát na skalního fanouška System Of A Down, kterej se denně cestou do práce natřásá v rytmu arménského folklóru a kadeřavost svého ohanbí udržuje zásadně v harmonii s kudrlinkami Serje Tankiana. Ne, vždycky jsem byl mnohem víc nezávislým pozorovatelem, co si užíval největší hitovky, choval k nim přirozenej respekt, nikdy ale nepronikl do jejich kumštu natolik, aby musel orodovat každej rok za příchod nového alba a zničeně pak plakal, když k tomu dle očekávání zase nedošlo.

System Of A Down na novém albu dělají už nějakých deset let. Nebo nedělají? Problém je v tom, že neexistuje relevantní soubor informací, kterej by alespoň naznačil, jestli kucí postupně sestavují to nejlepší album všech dob, učiněné perpetuum mobile, z jehož poslechu se poserete a ono vám pak ještě utře prdel a vypere spodky, nebo na všechno regulérně kašlou a spokojí se s tím, že jednou či dvakrát za rok vyrazí do streetu mezi lidi a vyprodanými koncerty poplatí ten štos složenek, co jim denně za všechny ty hotely, videa, pštrosy, kolotoče a píčoviny chodí.


A to nevědomí je zkrátka na pytel. Zatímco Metallica vydala poslední desku v roce 2008, a na novince evidentně bude pracovat minimálně ještě další rok, vy víte, že další album prostě dorazí (nechme stranou otázku, jestli ho fakt chcete). V případě System Of A Down ale funguje dokonalé informační vakuum. Někdy se mi zdá, že už i samotní fanoušci na svá očekávání úplně rezignovali a jde jim v podstatě jenom o to, aby Systémové přijeli do jejich vesnice, kde jako klasická zábavovka odehrají plejádu hitovek, lidičkové si zazpívají, zatančí a všichni půjdou spokojeně domů.

Nechci tím srážet koncerty System Of A Down. Kdo viděl jejich show na fesťáku Rock In Rio, musí pokorně uznat, že ta muzika pořád rezonuje nevídaným způsobem, a právě proto mě tak sere, že podobně sehrané a svým způsobem jedinečné těleso nedokáže ukočírovat svá ega (jo, narážím na dva zpívající pány) a minimálně ještě jednou naposledy přetavit svou úspěšnou formulku v dlouhohrající soubor novosongů. Posledních pár let mi SOAD připomínají - spíš než fungující kapelu - moderní žoldáky, kteří pro zlatku v soukromých tryskáčích neváhají obletět svět, skutečně potřeby svých chlebodárců ale okázale a beze slova ignorují. Jenom aby jejich suverenita časem nenarazila.

Proč je nenávidím? 
- Protože jim očividně s nahrávacími postupy radí Axl Rose.
Dá se s tím něco dělat? 
- Začít bojkotovat koncerty? Ok, to budu asi jedinej. Ale fajn. Já bojkotuju koncerty System Of A Down!

Žádné komentáře:

Okomentovat