a

neděle 23. srpna 2015

METALOVÝ HATECLUB #8: UŽ TO NENÍ, CO TO BÝVALO

Možná ten pocit taky znáte. Celí lační si poslechnete zatím poslední singl vaší oblíbené kapely a ten singl se vám moc líbí. Tak jo, jdete se teda podívat, co si o něm myslí běžný plebs na internetových diskuzích, a v tom na vás vyletí obligátní: "Už to není, co to bývalo!" Že je Facebook podobných floskulí plný, si snad nemusíme povídat, tahle je ale obzvlášť lepkavá, smradlavá a má tendenci se uchytit všude, kam zavítá stádo po minulosti bažících hardcore fanboyů, kteří zpravidla uznávají pouze debutovou desku kapely a nic po ní už nehodlají tolerovat.

Jasně, že to není, co bývalo, ty idiote. Jestli chceš, aby všichni vydávali jedno album ve stopadesáti různých variacích, běž si poskládat playlist z největších hitů Slayer, AC/DC a Motörhead, ale nepleť svůj pomýlenej výklad toho, co je správná muzika, pod každou novinku každé metalové kapely na zeměkouli, co se třeba snaží svůj zvuk měnit, experimentovat a posouvat se s každou deskou někam jinam. Občas mám pocit, jako by šlo o čistou frajeřinku. Vám všem se to líbí? Tak já teda říkám, že kdysi to bylo lepší. Sám nevím, v čem konkrétně.... ale prostě bylo!

Nauč blbce jednu větu a on ji bude opakovat. Pořád.

Pro všechny tyhle věčné nostalgiky mám bohužel smutnou zprávu: Poslední dobou vyčnívá z davu spíš ten, kdo se k podobně rutinním soudům neuchyluje.

Páč už asi 120 let provozuju nejmenované české stránky o Slipknot, je pro mě hláška "už to není, co to bývalo" něco jako denní mantra. Iowa nebyla jako Slipknot, Vol.3 se moc vzdálilo Iowě, All Hope Is Gone bylo až podezřele odlišné a The Gray Chapter nezní jako Slipknot. Vysvětlíte jim, že třeba samotné muzikanty nebaví ve čtyřiceti a s rodinným zázemím tvořit stejnou muziku jako v době, kdy jim bylo 20 a svět vnímali coby smečka hladovejch psů z okraje společnosti? Těžko. Protože za všechno určitě můžou peníze, ilumináti nebo Kalousek.

Metaloví nostalgici patří k typu lidí, kteří si velebí ve svých tendencích převracet každou historickou reálii v pozitivní zkušenost. Za komančů bylo zkrátka fajn, na střední jsme se měli všichni nejlíp a kapely už nevydávaj desky jako kdysi. Tvrdí oni. Komunisti byli odporná svoloč, na střední to bylo super, ale taky vás tam pár sviní pěkně podtrhlo, občas s váma zametla nějaká holka a ani maturita nebyla až taková prdel, a metalové kapely hrají povětšinou stejně kvalitně jako kdysi, akorát se časem mění. Říkám já.


Proč je nenávidím? 
- Protože historie se neopakuje. A oni to neumí pochopit!
Dá se s tím něco dělat? 
- Jo, nakreslit na lopatu přímku s body minulost-současnost-budoucnost a tou lopatou je mlátit po hlavě pokaždé, když začnou vylejzat z nor.

Žádné komentáře:

Okomentovat