a

čtvrtek 30. května 2013

Recenze: Alice In Chains - The Devil Put Dinosaurs Here


Alice In Chains jsem vždy považoval za jasně nejvýraznějšího a nejprogresivnějšího zástupce celého grungeového žánru. Bude to asi tím, že jako jediní dokázali s lehkostí sobě vlastní balancovat na pomezí rocku a metalu, aniž by museli poklonkovat moderním trendům či podbízet svůj projev hlasu většinové poptávky. Osobitá, tvrdá a nesmírně sugestivní - to je muzika Alice In Chains. Novinka "The Devil Put Dinosaurs Here" není v tomto ohledu žádnou výjimkou...

Ani druhé album po úmrtí původního zpěváka Layne Staleyho se určitě neobejde bez nekonečných srovnávaček a ohraných frází "co by kdyby". Zapomeňte na to. Stayleho hlas byl nezaměnitelný, opravdové hudební srdce Alice In Chains, tedy kytarista Jerry Cantrell, ale táhne karavanu dál a s každým hrábnutím do strun jasně předvádí, že jeho kapela to má pořád v sobě. Stále se sice nemůžu zbavit pocitu, že William DuVall je i na své druhé řadovce spíše v roli jakéhosi sparing partnera, jeho vokální harmonie s Cantrellem fungují ale i tentokrát na výbornou.


Albu sice chybí - snad s výjimkou singlovky "Stone" - výraznější hit, v celkovém kontextu desky je to ale spíše výhodou - písně díky tomu totiž tvoří mimořádně kompaktní celek, který z vás nespustí svůj pod kůži se zarývající pohled po celou dobu stopáže. Je to krásné, leč nějakým způsobem zvrácené. Je to osvobozující, leč nějakým způsobem neskutečně bolestivé. Prostě čistočistá esence hudební geniality Alice in Chains.

"The Devil Put Dinosaurs Here" je po neméně skvělém "Black Gives Way to Blue" dalším krokem k emancipaci novodobých Alice in ChainsJerry Cantrell je holt starý lišák, jehož nezaměnitelný sound a postupy rozklíčujete naprosto vždy. Nebýt několika méně výrazných skladeb, které jsou však stále nadstandardní, a občas příliš upozaděného DuValla, mohlo jít o naprostý skvost. Takto zůstáváme kousek pod vrcholem. Snad příště...


Na co si dát pozor:

Pretty Done - Prvních pár sekund a máte jasno. Jako by vám někdo strčil hlavu do svěráku a začal utahovat závit. Tohle bolí - tím nejhezčím možným způsobem!

Voices - Pokud se vám líbila "Your Decision" z předchozí desky, budete vrnět blahem. Southern rocková hvězda desky.

The Devil Put Dinosaurs Here - Začátek desky je vůbec impozantní. Hypnotizující, temné a mysteriózní.. s (konečně) řádným prostorem pro DuValla! 

8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat